Μια σύγχρονη άποψη για το πώς μπορούν να συνδεθούν οι εσωτερικοί με τους εξωτερικούς χώρους ενός σπιτιού, έχοντας ενιαία εικόνα.

Σ’ έναν ήσυχο δρόμο, στο προάστιο Fitzroy North της Μελβούρνης, ο αρχιτέκτονας  Rob Kennon, σχεδιάζει ένα ξεχωριστό διώροφο σπίτι, μία άκρως μοντέρνα κατοικία, σπάζοντας τα όρια μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Το δύσκολο κομμάτι ήταν ότι το οικόπεδο ήταν μακρόστενο, με μικρή πρόσοψη. Βλέποντας όμως το αποτέλεσμα, η αρχιτεκτονική ομάδα κατάφερε να διαλύσει τα στερεότυπα των στενών σπιτιών της πόλης και της έλλειψης άφθονου εξωτερικού χώρου. Ανατρέποντας την παραδοσιακή οικιακή διάταξη, μετέφεραν τον κήπο στην μέση του κτιρίου, δημιουργώντας έτσι δύο νέες κατασκευές, οι οποίες δίνουν την αίσθηση του ανοίγματος, αλλά ταυτόχρονα και της σύνδεσης.

 

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-04

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-13

 

Η βασική ιδέα πίσω από αυτό το project ήταν η ιδέα «ενός σπιτιού μέσα σε έναν κήπο». Έτσι χωρισμένο σε δύο στοιχεία, το ένα κομμάτι φιλοξενεί ένα υπνοδωμάτιο και ένα στούντιο, ενώ η σύγχρονη μεταλλική κατασκευή διαθέτει τους κύριους χώρους καθιστικού και τραπεζαρίας και τα επιπλέον υπνοδωμάτια και μπάνια.

Η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία βρίσκονται στο πίσω μέρος του κτίριο,  που περιβάλλεται από κήπο και στις δύο πλευρές, εγκαταλείποντας τη συνήθη ιδέα ενός σπιτιού που ακολουθείται από μια αυλή. Εδώ υλοποιείται και η έννοια «σπίτι μέσα σε έναν κήπο». Τα ανοίγματα με υαλοπίνακες εκτείνονται από τη μία έκταση του υπάρχοντος οριακού τοιχώματος στο άλλο, λούζοντας αυτήν την περιοχή με φυσικό φως καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-16living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02

 

Όσον αφορά στη διακόσμηση κυριαρχεί μια κομψή, σύγχρονη, αυστραλιανή αισθητική, με τα εμφανή τούβλα στον τοίχο, τα ανοιχτόχρωμα δρύινα πατώματα και τα εμφανή μπετά. Η κουζίνα δίνει έμφαση στην χαλαρή φύση του σπιτιού, ενώ φεύγοντας από εκεί, μια ξύλινη σκάλα και ένα κιγκλίδωμα οδηγούν μέσα στο μεταλλικό μέρος της κατασκευής, ενεργώντας ως ασπίδα πάνω από την εξωτερική τραπεζαρία και παρέχοντας σκιά για τον κήπο.

 

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-08

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-07

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-06

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-10

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-05

est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-14est-living-rob-kennon-architects-fitzroy-north-02-15


via estliving.com

FacebookTwitterTumblrPinterest