More Trends More Trends
  • FASHION
    • COLLECTIONS
    • TRENDS
    • SHOPPING
    • FASHION NEWS
    • STREET STYLE
  • BEAUTY
    • SKINCARE
    • MAKE UP
    • HAIR
    • NAILS
    • PERFUMES
    • WELLNESS
  • LIVING
    • TASTE
    • INTERIOR
    • ART & CULTURE
  • LIFESTYLE
    • EVENTS
    • FACES
    • LIFE
    • NEWS
  • TRAVEL
    • HOTELS & VILLAS
    • DESTINATIONS
  • ATHENS RIVIERA

Newsletter

More Trends More Trends
More Trends More Trends More Trends More Trends
  • FASHION
    • COLLECTIONS
    • TRENDS
    • SHOPPING
    • FASHION NEWS
    • STREET STYLE
  • BEAUTY
    • SKINCARE
    • MAKE UP
    • HAIR
    • NAILS
    • PERFUMES
    • WELLNESS
  • LIVING
    • TASTE
    • INTERIOR
    • ART & CULTURE
  • LIFESTYLE
    • EVENTS
    • FACES
    • LIFE
    • NEWS
  • TRAVEL
    • HOTELS & VILLAS
    • DESTINATIONS
  • ATHENS RIVIERA
Newsletter

σπίτι στη Μήλο
  • INTERIOR

Μια κατοικία στη Μήλο μετατρέπεται σε ένα ονειρεμένο σπίτι διακοπών

  • 13.05.2022
  • Μαρία Τσουκαλά
Total
0
Shares
0
0
0

Ένα πανέμορφο σπίτι με αυθεντική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, λουσμένο στο αιγαιοπελαγίτικο φως!

 

Χτισμένο στην άκρη του γκρεμού της Πλάκας, της πρωτεύουσας της Μήλου, το σπίτι αποκαταστάθηκε με προσοχή, για να προσφέρει σε μια λονδρέζικη οικογένεια ένα αυθεντικά παραδοσιακό, αλλά παράλληλα και πρακτικά καλοκαιρινό καταφύγιο.Έχοντας κατασκευαστεί αρχικά το 1813, το κτίσμα είναι στην ουσία ένας ζωντανός πέτρινος οργανισμός 200 χρόνων. Σε αντίθεση με τα νέα κτίρια, δεν συντίθεται από διαφορετικά στοιχεία αλλά αποκλειστικά από πέτρα.

 

k-studio_milos_01

 

Οι αρχιτέκτονες Δημήτρης και Κωσταντίνος Καραμπατάκης του K-studio θεώρησαν χρέος τους να σεβαστούν αυτόν τον «οργανισμό», αφήνοντας άθικτους τους χοντρούς τοίχους των 60 εκατοστών και σχεδιάζοντας μια πολύ ακριβή και στοχευμένη επέμβαση στο κτίριο, με αφαιρετικό τρόπο, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του.

Οι πιο πρόσφατες δομικές προσθήκες αφαιρέθηκαν, ώστε να επανέλθει στην αυθεντική, αρχική του μορφή και όλα τα νέα στοιχεία κατασκευάστηκαν με παραδοσιακές τεχνικές, αξιοποιώντας τοπικά υλικά. Η περιορισμένη πρόσβαση εξαιτίας των στενών δρόμων της Πλάκας σήμαινε, πως αυτά τα υλικά θα έπρεπε να μεταφερθούν με τα χέρια μέσω του πλησιέστερου δρόμου του χωριού στο σπίτι.

1

3

 

Αρχικά, η κατοικία χωριζόταν σε δύο ζώνες: το ισόγειο με τον κυρίως χώρο διαβίωσης και ψυχαγωγίας, και το υπόγειο -σκαμμένο στον βράχο του βουνού- για αποθήκη και πλυσταριό. Οι αρχιτέκτονες επιδίωξαν να διατηρήσουν τον αντιθετικό χαρακτήρα των δύο ορόφων, ανακατανέμοντας τη χρήση.

Το πιο χαμηλό επίπεδο με τη μορφή σπηλιάς μετατράπηκε σε μια ήσυχη σουίτα για τους φιλοξενούμενους, αυτόνομη και ιδιωτική, μόλις λίγα σκαλιά κάτω από το κυρίως σπίτι. Οι τοίχοι διαθέτουν τραχύ τελείωμα, ακολουθώντας τη φυσική επιφάνεια της πέτρας, το πάτωμα είναι στρωτό με οργανικά τοποθετημένες πέτρες από σχιστόλιθο και το φυσικό φως είναι χαμηλό, λόγω των μικρών ανοιγμάτων και του χαμηλού ύψους της οροφής.

 

4

6

5

 

Το ψηλό και λουσμένο στο φως επάνω επίπεδο φιλοξενεί τους βασικούς χώρους, προσαρμοσμένους έτσι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της σύγχρονης οικογένειας.

Η είσοδος στην αυλή μεταμορφώθηκε τελείως, αφού αφαιρέθηκε η οροφή από σκυρόδεμα και αντικαταστάθηκε από μια κομψή πέργολα με μπαμπού. Οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν ένα ντους, έναν νιπτήρα και κρεμάστρες για τις πετσέτες θαλάσσης, ώστε να εξυπηρετεί χρήση ντουζιέρας κατά την επιστροφή από τη θάλασσα.

Στο εσωτερικό, λιτά, ακατέργαστα φινιρίσματα προσφέρουν δροσιστική ανακούφιση. Τα ξύλινα και από σχιστόλιθο δάπεδα και οι άβαφοι τοίχοι επιτρέπουν στο σπίτι να αναπνέει, ενώ τα custom-made χειροποίητα έπιπλα και ο εξοπλισμός σέβονται την παράδοση του τόπου, ενσωματώνοντας με ήπιο τρόπο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και των συσκευών.Αυτό ισχύει κυρίως στην κουζίνα, που αρχικά βρισκόταν σε ένα μικρότερο δωμάτιο σε διαφορετική τοποθεσία και τώρα εντάσσεται σε έναν μεγάλο, επαγγελματικά εξοπλισμένο και ταυτόχρονα παραδοσιακά σχεδιασμένο χώρο για καθημερινή χρήση, που εξυπηρετεί και μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.

 

k-studio_milos_06

8

 

Ένας νέος ημιώροφος στο παιδικό δωμάτιο δημιουργεί χρήσιμο χώρο για παιχνίδι και δίνει τη δυνατότητα για να κατασκευαστεί ένα ιδιωτικό μπάνιο και μια ντουλάπα, ενώ στο καθιστικό ένα καινούργιο τζάκι δημιουργεί ένα εστιακό σημείο και βοηθάει στο να μετατραπεί η κατοικία σε ένα φιλόξενο, οικογενειακό σπίτι.

Στο σύνολό της η κατοικία είναι ένα αριστουργηματικό παράδειγμα σύγχρονης αισθητικής που διατηρεί και σέβεται την αρχιτεκτονική παράδοση του τόπου της.

 

2

Total
0
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 0
Tags
  • Μήλος
  • σπίτι στη Μήλο

You May Also Like

Η διαχρονικότητα ως στάση ζωής στη Zara Home+ Collection 04 Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η σταθερότητα δεν βρίσκεται πια στην ακινησία, αλλά στην αυθεντικότητα. Η Zara Home+ by Vincent Van Duysen | Συλλογή 04 αποτελεί την ήσυχη δύναμη ενός design που επιλέγει να εμβαθύνει αντί να εντυπωσιάσει, να αφηγηθεί αντί να φωνάξει. Πρόκειται για τη συνέχεια μιας σχεδιαστικής αφήγησης που ξεκίνησε το 2022 και εξελίσσεται σε ένα αρμονικό σύμπαν, όπου το φως, η υφή και η μορφή συνδιαλέγονται σιωπηλά. Το τέταρτο αυτό κεφάλαιο δεν αποσκοπεί στο να ανατρέψει τους κανόνες, αλλά να τους επαναδιατυπώσει με έναν πιο απτικό, πιο συναισθηματικό τρόπο. Οι γραμμές γίνονται πιο απαλές, οι φόρμες απελευθερώνονται και η αφή αποκτά σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο μοντερνισμός εδώ δεν είναι ψυχρός, αλλά οργανικός· βαθύς, αλλά όχι βαρύς. Στο επίκεντρο της συλλογής, το Sofa 02 επαναπροσδιορίζει την έννοια της ευελιξίας. Ένα αρθρωτό σύστημα με καθαρές γραμμές και υλικά που μιλούν τη γλώσσα της διάρκειας, δέρμα, δρυς, απλότητα. Όχι για να εντυπωσιάσει, αλλά για να «κατοικήσει» τον χώρο με διακριτικότητα και ευφυΐα. Δίπλα του, το Daybed 02 στέκεται σαν γλυπτό που προσκαλεί σε παύσεις, ενώ το Lounge Chair 03 μας αγκαλιάζει κυριολεκτικά και αισθητικά, με μαξιλάρια που υπονοούν την πολυτέλεια μέσα από την άνεση. Ίσως η πιο τολμηρή χειρονομία της συλλογής να είναι το Coffee Table 02. Μια μεταλλική δοκός με καθαρές αναλογίες και παιχνιδιάρικες αντανακλάσεις, μια ενσώματη σύγχρονη σκέψη για το πώς ένα έπιπλο μπορεί να λειτουργεί ως sculpture in space. Ο φωτισμός, με το Lamp 03, γίνεται εργαλείο ατμόσφαιρας. Διακριτικό και ευέλικτο, ενσωματώνεται ή ξεχωρίζει, πάντα όμως εξυπηρετώντας μια φιλοσοφία: το design πρέπει να αναδεικνύει και όχι να επισκιάζει. Το Rug 04 και τα Accessories 04 έρχονται να ολοκληρώσουν τη συλλογή σαν υπόγειες νότες. Το χαλί, με τις ρηγματώσεις του, θυμίζει τη γη, όχι μόνο σαν υφή, αλλά και σαν υπόμνηση επιστροφής σε έναν πιο στοχαστικό ρυθμό ζωής. Όσο για τα διακοσμητικά στοιχεία, είναι εκεί όχι για να προσθέσουν, αλλά για να συγκινήσουν: ένας φόρος τιμής στην προσωπική ιστορία του σχεδιαστή και μια υπενθύμιση πως ο χώρος που ζούμε δεν είναι απλώς ένας τόπος, αλλά μια αφήγηση. Η Zara Home+ by Vincent Van Duysen | Συλλογή 04 δεν αναζητά την επικαιρότητα. Αντίθετα, αναδεικνύει τη διαχρονικότητα μέσα από υλικά που "μιλούν", γραμμές που δεν κραυγάζουν και λεπτομέρειες που προσκαλούν στην παρατήρηση. Είναι μια ωδή στην απλότητα που δεν φοβάται το βάθος. Μια συλλογή που δεν κατοικεί μόνο στους χώρους μας, αλλά και στον τρόπο που θέλουμε να ζούμε.
View Post
  • INTERIOR

Zara Home+ by Vincent Van Duysen | Όταν το design μιλά αθόρυβα

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 17.06.2025
Ένα σπίτι στο Κουκάκι που γοητεύει με την απλότητά του
View Post
  • INTERIOR

Ένα σπίτι στο Κουκάκι που γοητεύει με την απλότητά του

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 24.02.2025
Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα Riverwave | Όταν η αρχιτεκτονική συνομιλεί με τη φύση
View Post
  • INTERIOR

Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα Riverwave | Όταν η αρχιτεκτονική συνομιλεί με τη φύση

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 11.02.2025
Η τέλεια ισορροπία μεταξύ στυλ, άνεσης και λειτουργικότητας σε ένα διαμέρισμα 74 τ.μ.
View Post
  • INTERIOR

Η τέλεια ισορροπία μεταξύ στυλ, άνεσης και λειτουργικότητας σε ένα διαμέρισμα 74 τ.μ.

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 27.01.2025
Ένα πολυτελές καταφύγιο στην καρδιά της Αθήνας
View Post
  • INTERIOR

Ένα πολυτελές διαμέρισμα στην καρδιά της Αθήνας

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 15.01.2025
Sicily is my Love | Οι Dolce&Gabbana και η Smeg ένωσαν τις δυνάμεις τους απογειώνοντας το Ιταλικό Design
View Post
  • INTERIOR

Sicily is my Love | Οι Dolce&Gabbana και η Smeg ένωσαν τις δυνάμεις τους απογειώνοντας το Ιταλικό Design

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 13.01.2025
Villa V | Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα στην Κέρκυρα
View Post
  • INTERIOR

Villa V | Όταν η σύγχρονη αρχιτεκτονική ακολουθεί τη φύση

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 08.01.2025
Ένα πολυτελές διαμέρισμα που επαναπροσδιορίζει τον μοντέρνο σχεδιασμό
View Post
  • INTERIOR

Ένα πολυτελές διαμέρισμα που επαναπροσδιορίζει τον μοντέρνο σχεδιασμό

  • Μαρία Τσουκαλά
  • 07.12.2024

Sign Up for Our Newsletters

Join The “More Trends” Lifestyle World

More Trends
  • ABOUT
  • Terms of use
  • Contact
Your Premium Lifestyle Magazine

Input your search keywords and press Enter.

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok