Κομψή αισθητική, μέσα στον πιο φιλόξενο κήπο της Αθήνας, δια χειρός Jean Charles Metayer!
Το εστιατόριο Le Pavillon στο Χαλάνδρι ή αλλιώς το γαστρονομικό σπίτι του πολυβραβευμένου Γάλλου chef Jean Charles Metayer, που αν και ξεκίνησε την λειτουργία του λίγες μέρες πριν το δεύτερο lockdown, πλέον φιγουράρει στον οδηγό Michelin, ανοίγει τον κήπο του και για όλο το καλοκαίρι, θα καλωσορίζει τους επισκέπτες του σε ένα υπέροχο, καταπράσινο σκηνικό.
Το Le Pavillon βρίσκεται σε μία ειδυλλιακή, λευκή μονοκατοικία του 1940, την οποία αγκαλιάζει ένας ονειρεμένος κήπος με πυκνή βλάστηση. Κατά την επίσκεψή μου, προχωρώντας προς τον εσωτερικό χώρο του κήπου, τα λουλουδένια αρώματα, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός πάνω από τις αφαιρετικές, χειροποίητες μαρμάρινες ροτόντες, τα κομψά στρωμένα τραπέζια και το γλυκό καλωσόρισμα του Jean Charles Metayer, με προετοίμασαν για το εξαιρετικό, state of the art, γαστρονομικό ταξίδι που θα ακολουθούσε.
Ο πολυβραβευμένος Γάλλος chef μετά από μία 20-ετή πορεία σε κορυφαίες κουζίνες της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Αγγλίας, αλλά και της Ελλάδας και έχοντας υπάρξει ο προσωπικός chef του Πρίγκιπα Αλβέρτου και του Mohammed Bin Salman, μαζί με την ομάδα του σερβίρουν καθημερινά τα πιο φίνα, αλλά συνάμα προσιτά μενού γευσιγνωσίας της πόλης.
Στόχος είναι ο καλεσμένος να βιώσει ένα μοναδικό, γευστικό ταξίδι, ξεκινώντας από την Γαλλία και καταλήγοντας στη Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα την Ελλάδα, την οποία επέλεξε ο Metayer ως δεύτερη πατρίδα του.
Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει:
“Συνδυάζοντας τις δύο πατρίδες της ζωής μου, την Γαλλία και την Ελλάδα, μα και τις δύο δικές μου θάλασσες, τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Μεσόγειο, δημιουργώ εδώ, στο Le Pavillon με γνώμονα κυρίως την καρδιά μου, το μυαλό μου, την προσωπική μου τεχνογνωσία και της ομάδας μου, όσα πολύτιμα μου δίδαξαν οι τόποι και οι εμπειρίες από τις περιπλανήσεις μου.
Το δικό μου γαστρονομικό σπίτι – Le Pavillon – στο οποίο είστε πάντα καλεσμένοι, συνοψίζει την φιλοσοφία μου, παντρεύοντας αρμονικά την εξαιρετικής ποιότητας μεσογειακή και κυρίως ελληνική πρώτη ύλη, με γαλλικές τεχνικές υψηλής γαστρονομίας, με φόντο πάντα μία ελληνική ατμόσφαιρα, ένα κατεξοχήν ελληνικό τοπίο.”
Στο Le Pavillon ο καλεσμένος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από δύο μενού γευσιγνωσίας. Tο πρώτο αποτελείται από 9 στάδια, με highlights το μπαρμπούνι με παστουρμά, με μους από καπνιστό χέλι και σάλτσα δεντρολίβανου, το συγκεκριμένο είναι ένα από τα signature dishes του Metayer, όπως και ο ψητός αστακός με άρωμα καφέ, γεμιστό κανελόνι σερβιρισμένος με φυστικοβούτυρο και βινεγκρετ ιβίσκου.
Το δεύτερο μενού γευσιγνωσίας, το οποίο και δοκιμάσαμε αποτελείται από 12 στάδια και κάθε πιάτο, χωρίς υπερβολές είναι ένα αληθινό κομψοτέχνημα! Η βραδιά μας άνοιξε με μια σειρά από amuse bouches, εξαιρετικής κομψότητας και συνεχίστηκε με έναν δροσερό κήπο λαχανικών σε πίκλες. Σειρά είχαν οι συγκλονιστικές καραβίδες Χαλκίδας πάνω σε καρπάτσιο χταποδιού, ο καπνιστός μαύρος μπακαλιάρος με μελάνι σουπιάς, το ψητό καλκάνι με μαύρη τρούφα, λαγόχορτο και κρέμα μαϊντανού, ενώ πολλή ιδιαίτερη ήταν και η ψητή καραμελωμένη πάπια με μαυροδάφνη και κόκκους κακάου. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στα πλούσια σοκολατένια pre desserts και γλυκίσματα, τα οποία έκλεισαν αρμονικά αυτό το Voyage extraordinaire.
Σκεπτόμενη πάλι εκείνη τη βραδιά, αισθάνομαι πως τελικά κάθε πιάτο ήταν σα να είχε να μου πει μια ιστορία. Μια ιστορία μέσω της ισορροπίας των γεύσεων και των υφών, των εκρήξεων που γίνονταν στον ουρανίσκο μου, της γοητείας του, της κλάσης του, της αισθητικής του. Κάθε πιάτο είχε απόσταγμα 20ετούς πορείας στις κορυφαίες κουζίνες της Ευρώπης. Και αυτό ήταν ξεκάθαρο!
.
.
Merci beaucoup Jean Charles Metayer
.
Τιμές:
Degustasion 9: 75 € | Degustasion 12: 110 €
Le Pavillon | Περικλέους 31, Χαλάνδρι, 210 6815774
Ωράριο: καθημερινά – εκτός από Δευτέρα: 19.00 – 01.00
www.lepavillon.gr