Με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρέθεσε εκδήλωση με επίτιμη καλεσμένη την κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη, σηματοδοτώντας την εκκίνηση του επετειακού εορτασμού του ΜΚΗΛ.
Προσκεκλημένες στην εκδήλωση ήταν κυρίες των Αθηνών, καταξιωμένες στον χώρο τους, που εκπροσωπούν την κομψότητα και έχουν συμβάλλει σημαντικά στο κοινωφελές έργο του ΜΚΗΛ.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ, παρουσίασε μια σύντομη ανασκόπηση στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό έργο του Μουσείου, καθώς και την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ηλίας Λαλαούνης: Αναδρομή στην Καινοτομία», αφιερωμένη στον ιδρυτή του μουσείου, Ηλία Λαλαούνη.
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το ΜΚΗΛ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα για το Κόσμημα και τις Διακοσμητικές Τέχνες στην Ευρώπη. Από την ίδρυσή του το 1994, το ΜΚΗΛ πρωτοπορεί στον τομέα της πολιτισμικής εκπαίδευσης και της μουσειακής αγωγής με καινοτόμα προγράμματα, εκθέσεις και δράσεις διεθνούς βεληνεκούς.
Στην πορεία του κοινωφελούς του έργου, μέσα από ιδιωτικές δωρεές, έχουν εμπλουτίσει την μόνιμη συλλογή του μουσείου, όχι μόνο με το έργο του σπουδαίου σχεδιαστή Ηλία Λαλαούνη, αλλά και με μοναδικά ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα διακοσμητικών και παραδοσιακών τεχνών, καθώς και με σύγχρονα εικαστικά κοσμήματα.
Έχουν οργανώσει περισσότερες από 120 θεματικές περιοδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταδεικνύοντας την ιστορία, την παράδοση και την εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών και του εικαστικού κοσμήματος στον παγκόσμιο χάρτη.
Κάθε χρόνο, παρουσιάζουν νέα δημιουργικά και καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές, φοιτητές, οικογένειες ή ενήλικες, συμβάλλοντας σημαντικά στην σύγχρονη μουσειακή αγωγή και την πολιτιστική εκπαίδευση του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούν διεθνή εξειδικευμένα προγράμματα δια βίου μάθησης, όπως το JaIR και Hephaistos Summer Program.
Μέχρι σήμερα, εκατοντάδες νέοι, προερχόμενοι από σχετικές σπουδές στο πεδίο της Μουσειολογίας, της Ιστορίας της Τέχνης, της Αρχαιολογίας, της Βιβλιοθηκονομίας, της Φύλαξης Μουσείων κ.ά. έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικής άσκησης και πλέον εργάζονται σε εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, συντελώντας την νέα γενιά επιστημόνων του τόπου μας.
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι ένας Αστικός Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός πολιτιστικού σκοπού και αποτελεί το μοναδικό μουσείο κοσμήματος και διακοσμητικών τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους, στον κόσμο. Παρά τις συνεχείς προκλήσεις, το ΜΚΗΛ κατόρθωσε να βρίσκεται στην κορυφή των αυτοχρηματοδοτούμενων ιδιωτικών μουσείων στην Ελλάδα, σημειώνοντας διαρκώς επιτυχίες στους τομείς των εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.
Επ’ αφορμής της συμπλήρωσης των 30 χρόνων λειτουργίας το ΜΚΗΛ παρουσιάζει την νέα περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία» “Ilias Lalaounis Legacy: A Retrospective”
Συμπληρώνοντας 30 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη διοργανώνει την επετειακή περιοδική έκθεση «Ηλίας Λαλαούνης: αναδρομή στην καινοτομία». Η έκθεση φέρνει στο φως, για πρώτη φορά, υλικό από το Αρχείο του ΜΚΗΛ και το προσωπικό αρχείο του Ηλία Λαλαούνη αναδεικνύοντας την καλλιτεχνική ευφυΐα του ιδρυτή, που μέσα από τις καινοτομίες και την πρωτοπορία του, δημιούργησε μια νέα σχολή χρυσοχόων, επηρεάζοντας την παγκόσμια αργυροχρυσοχοΐα.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορικά άρθρα και αφιερώματα, προσωπικές σημειώσεις, σχέδια και επιστολές του καλλιτέχνη, εργαλεία, πρωτότυπα μοντέλα αντικειμένων και επιλεγμένα μοναδικά κοσμήματα. Εστιάζοντας στις καινοτομίες και την εφευρετικότητα του Ηλία Λαλαούνη, μέσα από ημερομηνίες – σταθμούς, η έκθεση αποτελεί μια αναδρομική επισκόπηση του έργου και της συμβολής του δημιουργού, τόσο στην τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας, όσο και την πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδας. Η διαχρονικότητα της επιρροής του, διακρίνει τον Ηλία Λαλαούνη ως μία από τις κυρίαρχες μορφές στην βιομηχανία του δυτικού πολύτιμου κοσμήματος του 20ού αιώνα. Στην διάρκεια της 70χρονης πορείας του, έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο σχεδιαστής που αναβίωσε το Αρχαίο Ελληνικό Κόσμημα ανασύροντας από την λήθη και εκσυγχρονίζοντας αρχαίες τεχνικές, φόρμες και σχέδια της ελληνικής πολιτισμικής ιστορίας, χρησιμοποιώντας χρυσό 18 και 22 καρατίων και δημιουργώντας μοντέρνα, κομψά και άρτια κατασκευασμένα χειροποίητα κοσμήματα. Στο εργαστήριό του κατασκευάστηκαν νέα εργαλεία αφήνοντας ως παρακαταθήκη την τεχνογνωσία που θα άνοιγε τον δρόμο για νέες πρωτοποριακές προσεγγίσεις για τον κλάδο του πολύτιμου κοσμήματος. Η επιλογή και η επεξεργασία των λίθων για την δημιουργία μικρογλυπτών και διακοσμητικών αντικειμένων τον καθιέρωσαν ως συνεχιστή του René Lalique και του Fabergé. Ο διεθνής Τύπος τον λάτρευε, γεγονός που διαφαίνεται από τα αναρίθμητα ένθερμα αφιερώματα και την πλούσια αρθρογραφία που διασώζεται μέχρι σήμερα.
Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο πρόσμεναν τις παρουσιάσεις των νέων του συλλογών και ανταγωνίζονταν για μια συνέντευξη, ανυπομονώντας να καταγράψουν την φρέσκια καλλιτεχνική ματιά του δημιουργού, ενώ επιδίωκαν να απαθανατίσουν τις αντιδράσεις του κοινού γύρω από τις καινοτόμες θεματικές του έργου του, όπως η αρχαιολογία, σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και η τεχνολογική πρόοδος. Το έργο του κατακλύζει τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων μηνιαίων περιοδικών μόδας σε Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ σε συνεργασία με τους σημαντικότερους φωτογράφους της εποχής.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου κύκλου σεμιναρίων και εργαστηρίων ΣΠΕΔΟΣ, η έκθεση συνοδεύεται από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, εργαστηρίων, σεμιναρίων διαλέξεων και άλλων ειδικών εκδηλώσεων .
Στα 30 χρόνια λειτουργίας, το ΜΚΗΛ συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο του στοχεύοντας στην διαφύλαξη και ανάδειξη της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών. Ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, το μουσείο βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινότητας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και την έρευνα, προβάλλοντας τον σύγχρονο σχεδιασμό και προασπίζοντας την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου μας.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ & ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ Μάστορα Ελένη, Βαφειάδης Βύρων-Γ. +30 210 92 21 044, +30 210 92 39 709 [email protected] [email protected] https://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr